Help koi gezond de winter door, een winteroverkapping maakt het verschil!

Om de vijver in het najaar minder snel te laten afkoelen zijn er steeds meer hobbyisten die een winteroverkapping plaatsen.
Dit is een uitstekende buffer tegen de kou!

Een winteroverkapping zorgt ervoor dat de vijver minder onderhevig is aan invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan koude, ijzige wind, regen, hagel, sneeuwbuien en vrieskou.
Ook het bladafval wordt geweerd als de kap in de vroege herfst al wordt geplaatst. (Dit is organische vervuiling, daardoor een grote belasting voor de waterkwaliteit.)

Adviesgroep Koi en vijver: winteravondlucht
Het koelt s´nachts snel af.

Een overkapping heeft en beschermende en isolerende werking!

De vijver zal door een overkapping stabieler en vorstvrij blijven.

Bij verwarmde vijvers is een winteroverkapping eigenlijk gewoon een “must”!
De overkapping zal zorgen voor isolatie waardoor de warmte langer in en boven het water zal blijven hangen. De energiekosten voor het verwarmen zullen hierdoor aanzienlijk verlaagd worden. Hierdoor de investering van een vijveroverkapping dan ook snel terugverdiend zal worden. 

Een nadeel van een overkapping is dat de vijver en de vissen voor een hele periode min of meer aan het oog worden onttrokken. Bovendien ontvangt het vaak geen grote schoonheidsprijs.
Echter als we de gezondheid en het welzijn van onze Koi hoog in het vaandel hebben dan wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen!

De voordelen van een winteroverkapping:

Een goede en solide winteroverkapping is een éénmalige investering die zichzelf terugbetaald. De watertemperatuur daalt aanmerkelijk langzamer en daarbij zijn de temperatuurschommelingen veel minder groot. Dit zorgt voor een stabielere leefomgeving voor onze vissen in de herfst-, winter- en vroege voorjaarsperiode. Bijkomend voordeel: er zijn “aantoonbaar” minder opstartproblemen zijn in het voorjaar!

Adviesgroep Koi en vijver: Winterkap in 3 stappen
Winteroverkapping in 3 stappen

Materiaalkeuze:

Voor de constructie kunnen verschillende materialen worden gebruikt maar het meest effectief blijken noppenfolie en polycarbonaat platen te zijn. Hierbij komen de polycarbonaat platen “door hun hogere isolatiewaarde” duidelijk als winnaar uit de bus.

Kostenplaatje:

Een overkapping van polycarbonaat platen brengt hogere kosten met zich mee en is door de natuurlijke vorm van sommige vijvers soms erg lastig te realiseren.
Noppenfolie is  flexibeler maar minder sterk en zal door weersomstandigheden eerder beschadigen.

Adviesgroep Koi en vijver: Winterkap binnen-buiten
Winterkap van noppenfolie.
Adviesgroep Koi en vijver: Winteroverkapping bij vijver met raam
Met een raam in de vijver wordt het zicht op de vissen behouden

Constructie:

Adviesgroep Koi en vijver: Winteroverkapping
Overkapping met polycarbonaat platen.

Ondanks het feit dat Koi koudbloedig zijn en in de herfst- en winterperiode minder afvalstoffen uitscheiden is dit wel een proces wat gewoon doorgaat. Uitwisseling/ontgassing van deze afvalstoffen vindt plaats via het wateroppervlak. Deze “giftige” gassen mogen beslist niet blijven hangen onder de overkapping. Zorg daarom voor voldoende ventilatie door het plaatsen van ventilatieroosters.
Ook het onvermijdelijke condenswater “wat ook ammoniak door de ontgassing bevat” zal via het isolatiemateriaal naar beneden lopen.
De constructie van de kap moet zodanig zijn ontworpen dat dit condenswater de vijver niet weer inloopt. Tenslotte moet de sneeuw gemakkelijk verwijderd kunnen worden en ook het smeltwater mag de vijver niet inlopen. Zorg daarnaast voor voldoende lichtinval.

Inspectie en voeren:

Het plaatsen van een inspectie en/of voeder luik is eveneens noodzakelijk! Dit mag ook een paneel zijn wat gemakkelijk opgetild kan worden. Sommige constructies zijn voorzien van schuifpanelen.

Tijdens de langzaam dalende temperaturen kan nog een hele periode “aangepast” worden doorgevoerd (zie ook het voerschema en de tabel op onze website!).
Dit voermoment is tegelijkertijd een zeer goed inspectiemoment!

Bij een solide constructie van de kap zal de watertemperatuur waarschijnlijk niet tot levensbedreigende temperaturen dalen ( extreme weersomstandigheden zijn hierbij niet meegerekend!).
Maar als de koude periode langer aanhoudt zal een Koi wel degelijk zijn reserves gaan aanspreken en daarom is het heel belangrijk om ten alle tijden de vissen erg goed in de gaten te houden.

Een hobbyist die een beetje handig is zal zelf prima een winteroverkapping kunnen maken!
Daarnaast er zijn ook bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd, zij kunnen al uw wensen meenemen in het ontwerp!

Tip!

Adviesgroep Koi en vijver: Winteroverkapping opbergenEen winteroverkapping heeft opslagruimte nodig in de periode dat hij niet nodig is. Het is daarom raadzaam om hier bij het ontwerp van de constructie al over na te denken. Zorg ervoor dat het geheel demontabel is tot handzame onderdelen!

Adviesgroep Koi en vijver: Winteroverkapping opzetten

*Er is nog een materiaal wat misschien toch ook benoemd moet worden!
Dit betreft isolatieballen. Deze ballen worden over het gehele wateroppervlak verdeeld. Met uitzondering van een voederopening moeten ze strak tegen elkaar aan liggen voor een zo goed mogelijke isolatie.

Voordeel:

  • Het is een alternatief voor vijvers met een afwijkende vormgeving.

Nadelen:

  • Het sluit de vijver niet af van weersinvloeden zoals regen, hagel en sneeuw.
  • Ook bladafval kan niet uit de vijver worden geweerd.
  • Als het hard waait is het beter om een net over de vijver te spannen.
  • De vissen worden helemaal aan het oog onttrokken, de inspectieopening is klein.
  • Tegen de onderkant van de ballen komt veel algenaanslag, dit is een enorme schoonmaakklus in het voorjaar.

Dit is een manier van vijverisolatie waar de fabrikant een groot aantal voordelen aan toekent, maar ik wou hier toch ook enige overdenkingen bij vermelden.

Als laatste wil ik nog opmerken dat het plaatsen van een winteroverkapping de laatste jaren een positieve bijdrage heeft geleverd aan mijn eigen gemoedsrust in de winter.

De Koi blijven in een betere lichamelijke conditie en het gehele vijversysteem start in het voorjaar sneller op, met minder voorjaarsproblemen!

Uiteraard gaat dit niet vanzelf en zult u als eigenaar altijd de vinger aan de pols moeten houden.

Lees ook het artikel om de vijver voor te bereiden op de winterperiode.

Tekst: Alie de Boer
Foto’s: Fred Besseling, Alie de Boer, René Grootscholten.

About The Author

Related Posts