Gezond water is het belangrijkste van onze vijver. Immers hierin leven onze koi. Een vaak gehoord gezegde is: “Koi houden is water houden”. Daarmee wordt bedoeld dat als we onze vissen gezond willen houden, wij ervoor moeten zorgen dat er een gezonde leefomgeving is, dus kwalitatief goed water. Hoe belangrijks is de Ammoniak-waarde?
Wat is Ammoniak?
Ammoniak is de afvalstof van de vis. Voor 75% komt dit uit de kieuwen. De overige 25% komt uit ontlasting. Ammoniak is erg giftig en moet daarom zo snel mogelijk uit het water worden gehaald. door middel van een (biologisch) filter. Bij het afbreken van Ammoniak wordt deze omgezet in Nitriet, welke op zijn beurt weer wordt omgezet in Nitraat.
Hoe test je de Ammoniak-waarde?
De meest betrouwbare manier is door een druppelset te gebruiken. Volg de instructies van deze set en hanteer de aanbevolen wachttijd.
Met een druppelset wordt Ammonia waarde gemeten. Deze waarde wordt in de volksmond gebruikt als Ammoniak waarde. Alle Ammoniak (NH3) en Ammonium (NH4+) bij elkaar is Ammonia. Ammonium is gelukkig veel minder giftig dan Ammoniak. Met de pH en temperatuur kan worden berekend hoeveel Ammoniak in het water zit. Maar dit is minder belangrijk gezien beide stoffen niet in de vijver horen.
Wat te doen bij een te hoge Ammoniak-waarde?
Er hoort geen Ammoniak (meetbaar) te zijn in het water. Als dat wel zo is, dan is het filter nog niet in staat alles af te breken. Indien een Ammoniak wordt gemeten hoger dan de tweede kleurenschaal op de testset wordt aanbevolen direct 50% van het water te verversen.
Eventueel kan Zeoliet in het filter worden bijgezet. Namelijk Zeoliet kan Ammoniak adsorberen. Omdat de Zeoliet de Ammoniak “opneemt”, zal er minder in het water aanwezig zijn. Laat het in de vijver tot de Ammoniak een paar dagen stabiel (bijna) 0 is. Daarna wordt de Zeoliet in kleine porties uit de vijver verwijderd. Hierdoor kan het filter mee ‘groeien’.
Zeoliet raakt “vol” met Ammoniak.
Als dat het geval is kan deze geregenereerd worden door in een zoutbadje te spoelen.
Handel dan als volgt:
– Pak een grote emmer en vul die met water
– Los 30 gr. zout per liter water hierin op
– Stop de zeoliet hierbij
– Belucht de emmer voor enkele uren
– Spoel de zeoliet goed uit
– Bewaar de zeoliet in water of stop het terug in het filter
– Zeoliet is dus herbruikbaar!