Water: KH-waarde

Gezond water is het belangrijkste van onze vijver. Immers hierin leven onze koi. Een vaak gehoord gezegde is: “Koi houden is water houden”. Daarmee wordt bedoeld dat als we onze vissen gezond willen houden, wij ervoor moeten zorgen dat er een gezonde leefomgeving is, dus kwalitatief goed water. Welke rol speelt de KH-waarde daarbij?

Wat is KH?

KH  of carbonaathardheid is een stof die ervoor zorgt dat de pH in het water stabiel blijft. Het afbreken van de Ammoniak heeft invloed op de zuurtegraad van het water. Echter zal deze niet veranderen zolang er voldoende KH in het water is. Zodra de KH op is, zal ook de pH gaan veranderen wat ernstige gevolgen kan hebben voor koi.

KH zit gewoon in het kraanwater, in de ene regio wat meer dan in de andere regio.

KW-waarde Waterhardheid per gemeente
waterhardheid kaart

De KH waarde van onze vijver zou minimaal 4, het liefst 5 of hoger moeten zijn. Om KH toe te voegen aan de vijver, is het gebruikelijk wekelijks water te verversen.

 

Hoe test je de KH-waarde?

De meest betrouwbare manier van testen is door een druppelset te gebruiken. Volg de instructies van deze set en hanteer de eventueel aanbevolen wachttijd.

Wat te doen bij een te lage KH-waarde?

De KH waarde van onze vijver zou minimaal 4, het liefst 5 of hoger moeten zijn. Bij een maandelijkse controle zou dit voldoende moeten zijn om een eventuele pH-crash te voorkomen.

Echter aan de KH kan je ook zien of er voldoende water wordt ververst, om overige afvalstoffen uit de vijver te halen. Om te controleren wat de KH-waarde in de vijver minimaal mag zijn, moet ook eenmalig het kraanwater worden getest. Het water in de vijver mag niet meer dan 1 waarde lager zijn dan de waarde van het kraanwater. Indien dat wel zo is, dan zal er meer moeten worden ververst.

 

Interessante links:

Wikipedia Wikipedia – KH
KoiQuestion voorkom een crash met kraanwater
Cursus Cursussen waterkwaliteit

About The Author

Related Posts