Adviesgroep Koi & vijver gaat op bezoek bij Koidokter Maarten Lammens.

Dierenarts Maarten Lammens is een begrip in de koiwereld!

De Adviesgroep Koi & vijver is van harte welkom bij deze sympathieke, gespecialiseerde “koidokter” om eens van gedachten te wisselen over allerlei gezondheidsproblemen die voorkomen bij koi.

Adviesgroep Koi en vijver: op bezoek bij Maarten Lammens
Op bezoek bij Maarten Lammens

Met een vragenlijst op reis naar België.

In de afgelopen periode zijn er door de A.K. allerlei praktijksituaties verzameld en samengevoegd tot een respectabele lijst met overlegpunten. Het lijkt ons erg fijn om deze casussen eens met een koidokter te kunnen en mogen bespreken.

Bij aankomst worden we hartelijk verwelkomd en er staat al koffie met gebak op ons te wachten. De woonkamer is helemaal omgetoverd tot een leslokaal met daarbij het uitzicht op de sfeervolle, prachtige vijvers in de tuin. Het wordt een veelbelovende middag!

Adviesgroep Koi en vijver: op bezoek bij Maarten Lammens
Op bezoek bij Maarten Lammens, wij hebben er zin in

Signaalfunctie

De A.K. komt bij veel hobbyisten die in eerste instantie geen koidokter zullen inschakelen. Hiervoor zijn een aantal redenen te bedenken: Een koidokter woont niet naast de deur en de onkosten die dit consult met zich meebrengt zijn een drempel die meestal te hoog is.
In veel gevallen is het eigenlijk ook niet echt nodig omdat de meeste vijverproblemen te wijten zijn aan een gebrek aan kennis bij de hobbyist. Door een analyse van de waterwaarden en microscopisch onderzoek van de slijmhuid van de koi kunnen al veel problemen in kaart worden gebracht.

Doorverwijzing naar een specialist

Als tijdens het bezoek van de A.K. blijkt dat er toch meer aan de hand is dan volgt de doorverwijzing naar een gespecialiseerde dierenarts “een koidokter”, of er wordt hulp geboden bij het aanvragen van een bacterieel of viraal onderzoek. Alleen een gecertificeerde dierenarts mag hierbij de diagnose stellen en medicatie voorschrijven. Daarom is een goed contact met de weinige gespecialiseerde dierenartsen erg belangrijk omdat we elkaar kunnen versterken.

Kennisdeling:

Dr. Maarten Lammens heeft een mooie presentatie gemaakt waarbij veel van onze praktijkcasussen aan de orde komen. Tussendoor is er alle gelegenheid om vragen te stellen.

Parasieten

Verschillende behandelwijzen bij parasitaire infecties passeren de revue. De parasieten op koi zijn soort specifiek en daarom zullen b.v. de steuren en zeelten in een vijver geen behandeling met medicatie nodig hebben. Ze verdragen dit bovendien niet goed. Dit zijn altijd lastige praktijksituaties.

Medicatieresistentie is een “hot item”, het is daarom enorm belangrijk om zorgvuldig en bewust met medicatie om te gaan.

Inwendig 

De aanleiding van een “probleem” heeft regelmatig een inwendige oorzaak. Het gevolg is een verzwakte vis, die daardoor weer extra vatbaar wordt voor een infectie met parasieten. Dit kan misleidend zijn waardoor een behandeling met medicatie niet het gewenste effect zal geven.

Tumoren en cysten komen ook steeds vaker voor. Dit kan verklaard worden door de vele medicinale behandelingen die de meeste koi in hun leven hebben ondergaan. Nog voor de koi in Nederland zijn aangekomen hebben ze de nodige behandelingen bij de Japanse kwekers reeds gehad. Daarna volgen er bij de hobbyist vaak nog ontelbare “ander gifige kuurtjes”.

Buikwaterzucht is erg lastig te behandelen en wordt soms verward met een hernia. Deze symptomen lijken erg op elkaar, maar de behandelwijze is totaal verschillend.

Adviesgroep Koi en vijver: op bezoek bij Maarten Lammens
Presentatie aangevuld met foto’s uit de praktijk

Bacteriën en virussen

Er wordt veel tijd besteed aan bacteriële en virusinfecties. Heel vaak gaan deze samen met een explosie van allerlei parasieten (waaronder de Flavo bacterie) die de verzwakte vis kunnen aanvallen omdat zijn weerstand is verdwenen. Hierdoor wordt de behandeling erg complex.

Het Koi Herpes Virus en het Carp Edema Virus wat slaapziekte veroorzaakt zijn inmiddels wijd verspreid. De symptomen van deze virussen lijken erg veel op elkaar en pas na het opsturen van kieuwweefsel of door evt. een monster van de nieren te nemen kan door speciale onderzoeken worden vastgesteld wat er aan de hand is.

In Israël is een vaccin ontwikkeld tegen K.H.V., maar helaas mag dat hier niet gebruikt worden. ….zo ontzettend jammer! Dit heeft te maken met de wetgeving. Koi staan hierin niet specifiek beschreven en vallen daarom onder de regelgeving van de consumptie karpers

Wetenswaardigheden

  • Door zijn praktijkervaring kan Maarten ons vertellen dat beschadigde kieuwlamellen zich kunnen herstellen en dat vinnen en staart weer kunnen aangroeien. Ook een verwijderde schub komt gewoon weer terug, mits er geen diepliggende beschadiging is opgetreden, het schubzakje moet nog aanwezig zijn.
  • Één op de 10 koi is hermafrodiet (tweeslachtig) en dus onvruchtbaar.
  • Bij een antibioticabehandeling in het vijverwater moet het filter altijd worden kortgesloten, in andere gevallen wordt toch wel vaak het advies gegeven om het filter mee te behandelen.
  • Probiotica gaat de concurrentie aan met ziekteverwekkende en schadelijke bacteriën.
  • Blijf ook in de koude periode van het jaar doorvoeren, zolang de koi er om vraagt. Geef in deze periode licht verteerbaar voer in aangepaste (kleine) porties.
  • De meeste vijverproblemen worden veroorzaakt door overbevolking en een ontoereikend filter.

Afsluiting

Wat hebben we als Adviesgroep Koi en vijver een fijne middag in Vorselaar gehad! Heel veel informatie ontvangen en de interactie was geweldig. We hopen hiermee de hobbyist nog beter van dienst te kunnen zijn.

Adviesgroep Koi en vijver: op bezoek bij Maarten Lammens
Op bezoek bij Maarten Lammens, prachtige vijver een sfeervolle tuin

Via deze weg willen we Koidokter Maarten Lammens nogmaals hartelijk bedanken voor zijn openheid en gastvrijheid.

Boek, medicatie, voerlijn en afweerversterkers.

“Koidokter” Maarten Lammens heeft een ontzettend informatief boek geschreven waarin alles te vinden is over “de koi en zijn gezondheid.” Het gebruik van afweerversterkers en probiotica gaat een steeds belangrijkere rol spelen, deze zijn verwerkt in een product wat als waterbehandeling kan worden toegepast. Zowel preventief, als onderhoudsdosering of na een behandeling met medicatie. Bovendien zijn deze stoffen zijn ook deels verwerkt in het voer wat onder bijna dezelfde naam wordt verkocht. Ook is er een eigen medicatielijn ontwikkeld.

Meer informatie is te vinden op: http://www.dekoidokter.be

Tekst: Alie de Boer.
Foto’s: Alie de Boer, Marco Zegers, René Grootscholten.
Links: KoiQuestion, website Koidokter Maarten Lammens, Wikipedia.

 

 

About The Author

Related Posts