Chilodonella uncinata

Chilodonella uncinata

Chilodonella is een ééncellige parasiet. Hij vermenigvuldigd zich door celdeling. Een boonvormig falgellaat. Herkenbaar aan zijn beweging.

Levenscyclus: Vermeerdering door celdeling. Dit kan bij de juiste temperatuur heel snel gaan.

Categorie: Protozoa of oerdiertje. Een ciliaat of wimpeldiertje.
Chilodonella is een ééncellig dierlijk organisme.

 
Chilodonella
Chilodonella

Symptomen: Chilodonella tast de huid en kieuwen aan. Hierdoor is de parasiet in het begin alleen op de kieuwen te vinden. Daarna treed vertroebeling van de slijmhuid op. Vooral rondom de nek. Tevens zie je een versnelde ademhaling. Ook zal de Koi schuren met zijn kieuwdeksels over objecten.
In een ver gevorderd stadium laat de (slijm)huid los. De Koi zal veel lucht happen.  Hangend aan de oppervlakte, apathisch gedrag vertonen. En uiteindelijk sterven.

Bijeffecten: Bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers krijgen een kans. Vooral door of na de aantasting en beschadiging van de (slijm)huid.

Hoe te herkennen: Onder microscoop door middel van een huidafstrijkje. Bij een vergroting vanaf 100-400x. Chilodonella is een niervormige parasiet. Zijn vorm zal niet veranderen. Hij is 100-150 micron groot met rondom trilhaartjes. Hij heeft lengtestrepen. Een celkern en een inkeping voor voedselopname. Daarbij beweegt hij een beetje robotachtig. Alsof het een botsauto is.  Heb je dit eenmaal gezien, dan is het een herkenbare beweging.

Oorzaak: Een verminderde weerstand van de vis.
Bijvoorbeeld door slechte waterkwaliteit. Maar ook stress of door een beschadiging. Met andere woorden, de oorzaak van een uitbraak is niet altijd herleidbaar.

Behandeling

Behandelen: Een éénmalige behandeling met een hoge zoutconcentratie. Zeven gram per liter. Gedurende enkele dagen. Meestal is dat genoeg om deze parasiet te doden. U kunt de behandeling het beste in de behandelbak doen. Maar let wel op de waterkwaliteit. Uiteraard is een bak van 200 liter niet geschikt voor een behandeling van 2 dagen.

Medicatie: Kaliumpermanganaat. Formaldehyde en Malachietgroen. Chloramine T. Acriflavine

Waarschuwing: Denk aan een goede beluchting tijdens de behandeling.  Zet apparatuur zoals UVC en Ozon uit. Verwijder absorberende materialen zoals zeoliet of actieve kool enz. Ververs veelvuldig na een behandeling. Gebruik ook geen medicatie door elkaar (denk daarbij ook aan zout)
Veel middelen zijn giftig of oxiderend! Vergeet niet om jezelf goed te beschermen. Draag handschoenen en beschermende kleding. (veiligheidsbril en mondkapje)

Tenslotte, raadpleeg bij het gebruik van medicatie een arts!
Er zijn veel kant en klare producten. Volg hierbij de aanwijzingen uit de bijsluiter op.
Het gebruik van deze middelen is niet zonder risico!

About The Author

Related Posts