Witte Stip (Ichthyopthirius multifiliis)

Witte Stip (Ichthyopthirius multifiliis)

Adviesgroep Koi en vijver - Witte stip
Witte stip

Deze veelvoorkomende Koi parasiet kent verschillende stadia in zijn ontwikkeling. Er zijn meerdere behandelingen nodig. De tijd tussen deze behandelingen is afhankelijk van de temperatuur.

Levenscyclus: Bestaat uit verschillenden stadia. De doorlooptijd is afhankelijk van de watertemperatuur.
Vrij zwemmende larve: Theront.
Ingekapseld:
Trophont.
Cyste: Tomont

De parasiet kan zich vermenigvuldigen tussen de 4-32 graden Celsius.

  • De larve is vrij zwemmend en gaat op zoek naar een gastheer.
  • De larve heeft zich heeft vastgezet (ingekapseld) op een gastheer. Dan parasiteert hij hier een aantal dagen en gaat over naar een volwassen stadium. Daarna verlaat de parasiet de vis.
  • Waar hij zich vervolgens op de bodem omvormt en deelt. In de cystes ontwikkelen zich dochtercellen. Waaruit, na openbarsten, de vrij zwemmende larven weer op zoek gaan naar een gastheer.

Categorie: Ciliaat of wimpeldiertje. (ééncellig protozo of oerdiertje)
Ronde/ovale “veranderlijke” vorm met rondom trilhaartjes voor voedselopname en voortbeweging.

Adviesgroep Koi en vijver
Witte stip

Symptomen: Huidwoekeringen (reactieweefsel) die zichtbaar zijn als witte stipjes op de vis, hiertussen zit de ingekapselde parasiet.
Schichtig zwemmen, springen, schuren. Een verhoogde slijmproductie. In een later stadium kunnen er ademhalingsmoeilijkheden ontstaan, aangetaste kieuwen, loskomen opperhuid. Samengeknepen vinnen, verkleuring, afwijkend zwemgedrag. Uiteindelijk lusteloosheid en op de bodem liggen.

Bijeffecten: Door huidbeschadiging kunnen er bacteriële infecties en schimmel (Saprolegnia) ontstaan.

Adviesgroep Koi en vijver - Witte stip
Witte stip

Herkennen

Hoe te herkennen: Dat kan met het blote oog. 1 mm grote witte puntjes op vinnen, staart, huid en kieuwen. Maar dan ben je eigenlijk al te laat.
Met de microscoop door middel van een huidafstrijkje. Hierbij is een 100x vergroting voldoende. Witte stip heeft een ronde/ovale “veranderlijke” vorm met rondom trilhaartjes. Deze trilhaartjes zijn zichtbaar bij een vergroting van 400x. Ze bewegen traag. De parasiet heeft een bruinzwarte kleur.
Kenmerkende hoefijzervorm in de kern bij volwassen exemplaren. Deze is niet altijd te zien. Dus als u die niet ziet, kan het wel witte stip zijn.

Ontstaan: Besmetting door aanschaf nieuwe vissen of door (veel water verversen direct in de vijver) “grote” schommelingen in de watertemperatuur.

Immuun: Na een infectie met witte stip kan een vis immuniteit verwerven. Daarna kan de vis nog steeds witte stip hebben, maar geen witte puntjes krijgen. De vis is dan “drager”.

Behandelen

Biologisch bestrijding:

Ter kennisgeving, is bijna niet te doen!

  • De temperatuur in de vijver enkele uren verhogen tot 32 graden Celsius, of een week op 29-30 graden. Tijdens deze periode goed monitoren, want de vissen moeten dit wel kunnen verdragen. Hierbij de temperatuur langzaam laten oplopen. Tijdens deze hoge temperaturen uiteraard goed beluchten.
  • De vissen behandelen in een behandelbak. De vijver gedurende een periode van 7 dagen boven 20 graden vis vrij houden.
  • Gedurende 7 dagen boven de 20 graden, elke dag de vissen overplaatsen in 100% nieuw water. Zodat de larven geen gastheer vinden en sterven.

Medicamenteuze behandeling:

Behandeling: De parasiet is alleen gevoelig voor medicatie in het vrij zwemmende stadium! Behandeling moet men daarom 2 tot 3 keer herhalen. Omdat de eerste behandeling alleen de vrij zwemmende parasieten dood. Degene die nog op de bodem liggen of al op de koi zitten overleven het dus. Wanneer degene die op de bodem liggen in het stadium gekomen zijn dat ze dood gaan van de medicatie moeten we meer behandelen. De parasieten die voorbij het vrijzwemmend stadium waren, moeten dus eerst los van de vis komen en zich op de bodem delen.

De strategie van de behandeling is om net zolang te behandelen totdat de cyclus is doorbroken. Dus dat alle ongevoelige volwassen parasieten zich gedeeld hebben tot dochtercellen. Immers die zijn wel gevoelig voor de behandeling.

De tijd tussen de behandelingen is afhankelijk van de temperatuur.
– 25 graden: bedraagt de tussentijd 4 dagen.
– 18 graden: is dat 6 dagen.
– 10 graden: is dat 10 dagen.
Deze kuur altijd afmaken om de lastige cyclus van de witte stip te doorbreken.

10 gr.12 gr.14 gr.16 gr.18 gr.20 gr.22 gr.24 gr.25 gr.
10 dgn9 dgn8 dgn7 dgn6 dgn6-5 dgn5 dgn5-4 dgn4 dgn
aantal dagen tussen de behandeling bij gegeven temperatuur.

Medicatie: Formaldehyde, Malachietgroen, Acriflavine, Chloramide-T, Gtc en Fmc.

*De behandeling tegen witte stip is het meest effectief met een combinatie van Formaldehyde en Malachiet groen.


Raadpleeg voor het gebruik van medicatie altijd een specialist!
Er zijn veel kant en klare producten in de handel.
Het gebruik van deze middelen is niet zonder risico!

Waarschuwing: Denk aan een goede beluchting. Zet apparatuur zoals UVC en Ozon uit. Verwijder tevens absorberende materialen (zeoliet of actieve kool). Ververs veelvuldig na een behandeling. Gebruik vooral geen medicatie door elkaar (denk daarbij ook aan zout)
Veel middelen zijn giftig of oxiderend!
Vergeet tevens niet om jezelf goed te beschermen. Zoals door het dragen handschoenen en beschermende kleding. Maar ook een veiligheidsbril en mondkapje!

About The Author

Related Posts