Adviesgroep gaat digitaal

Adviesgroep Koi & vijver gaat samenwerking aan met Hanna Instruments B.V. Vanaf 2022 zullen ammoniak en nitriet worden getest met een Hanna checker.

Hanna checker ammoniak
Hanna checker ammoniak

Adviesgroep Koi & vijver, meestal aangeduid als de AK is een groep vrijwilligers. Ze werken vanuit een landelijk netwerk hobbyisten met een vijver; meestal koivijvers; ondersteunt met raad en daad. De vrijwilligers hebben alle mogelijke cursussen op gebied van waterkwaliteit en visziekten doorlopen. Ze beschikken over voldoende kennis en ervaring om vijverproblemen te duiden en oplossingen aan te dragen.

Tijdens een afgesproken vijverbezoek (meer info klik hier) wordt altijd een volledige analyse van de vijver en de vissen gemaakt. Hierdoor krijgt de hobbyist de maximale informatie over de vijver en het (flter)systeem aangereikt. Aan de basis van ieder vijverbezoek staat het vaststellen van de waterkwaliteit. Het lijkt een ‘open deur’, maar het mag duidelijk zijn dat een test op de waterwaarden 100% betrouwbaar dient te zijn. De uitkomsten van het wateronderzoek vormen vrijwel altijd de basis van het advies.

Vanaf de start is de AK ondersteund door JBL, die druppelsets ter beschikking stelt aan de adviseurs van de AK, waardoor de vrijwilligers eigenlijk altijd met ‘verse’ testsets onderweg zijn. Het blijkt echter dat met name de ammonia test erg kwetsbaar is voor hoge temperaturen. Gezien de druppelsets bij ons soms de hele dag in de auto liggen, verouderd deze snel.
Daarnaast blijft de vergelijking van het testwater en de kleurenschaal altijd een beetje gokken. Voor je eigen vijver geen probleem. Maar als adviseur wil je zo nauwkeurig mogelijke uitslag.

De testset van onze adviseurs

Ammoniak en Nitriet waarde zeer belangrijk voor juist advies

Deze waarden; ammonia en nitriet; zijn belangrijke indicatoren voor waterkwaliteit en watermanagement.  Denk aan opstartende filters, of indien hobbyisten medicijnen hebben gebruikt of bijvoorbeeld draadalg hebben verwijderd. Dan wil je weten hoe het filter ervoor staat en hoe de ontwikkeling in het filter is.

Adviesgroep Koi & vijver is er trots op dat een wereldspeler als Hanna Instruments B.V. bereid was om met AK een exclusieve samenwerking/sponsoring aan te gaan, middels Hanna checkers voor ammonia en nitriet; alsmede met de bijbehorende reagentia. Deze Hanna checkers vullen de ruimte in op gebied van kwetsbaarheid en nauwkeurigheid die met druppeltests een behoorlijke uitdaging zijn.

Hanna checker nitriet
Hanna checker nitriet

Vanaf 2022 zullen alle adviseurs van de AK met de Hanna checkers zijn uitgerust, naast de vertrouwde kit van JBL voor alle andere waterwaarden.

De Adviesgroep streeft continue naar kennis vergroting en kwaliteitsverbetering van de dienstverlening; dat was vanaf de start de missie!

Het partnership met Hanna Instruments B.V. past in deze ambitie.

About The Author

Related Posts