Slijmschrapers

Is een slijmschraper overbodig of juist handig? Adviesgroep Koi en vijver legt uit waarom eigenlijk iedereen er een zou moeten hebben.

Bij het maken van een afstrijkje wordt een klein beetje slijm van de koi geschraapt. Dit gebeurt nog maar al te vaak met een objectglaasje. Die is eigenlijk te groot en te log voor dit werkje. Vooral onder de kieuwdeksel is het beter (veiliger) een slijmschraper te gebruiken.

Slijmschraper Adviesgroep Koi en vijver

Hoe te gebruiken

De slijmschraper heeft een afgeronde kant voor het afstrijken van de buik en een spitse punt voor afstrijken vlak onder de kieuwdeksel. Hiermee wordt het afstrijken van uw koi een stuk eenvoudiger.

De meest eenvoudige manier is om de koi in een vierkante inspectiebak te doen en daar, op de rug gedraaid, tegen de zijkant aan te drukken. De koi komt helemaal tot rust, zeker als je met een hand (waarmee je hem tegen de wand drukt) ook het oog bedekt. Met je andere hand kan je nu heel eenvoudig een slijmmonster nemen over de gehele lengte van de onderkant. Wees er alert op dat je vooral aan de achterkant tot vlak bij de cloaca (anus) slijm schraapt.
Dit slijm zit dan aan de bolle kant van de schraper.

Draai de schraper op en schraap met de spitse kant langs de kieuwdeksel. Afhankelijk van de grote van de vis, mag dit punt enkele millimeters onder de kieuwdeksel gaan, zonder de kieuwen te beschadigen.
Dit slijm zit dan aan de spitse kant van de schraper.

Tot slot draai je de koi weer terug met zijn buik naar onder. Schraap daarna met de spitse kant, waar het handvat begint te bollen, langs de rugvin.
Dit slijm zit dan aan de spitse kant, bij het handvat van de schraper.

Het afstrijken is nu klaar. Met een je nagel, dekglaasje, lepeltje of 2e slijmschraper kan je nu heel eenvoudig het slijm op het objectglaasje over brengen en daarmee een goed preparaat maken voor het slijm onderzoek.

Tijdens de cursus Microscopie, leer je alles wat je moet weten voor het maken van een afstrijkje van koi.

Slijmschraper is nu te koop

De slijmschrapers zijn voor €5,00 per stuk te koop bij de adviesgroep. Je kunt ze kopen in onze stand, op de koishow’s waar wij aanwezig zijn.
Of mail naar aanvraag@adviesgroepkoienvijver.nl, dan sturen wij er een (of meer) per post naar je toe. Hierbij wordt € 2,50 verzendkosten in rekening gebracht.About The Author

Related Posts