Op adviesbezoek bij de vijver van Arie en Bets

De Adviesgroep doet jaarlijks veel bezoekjes. Elk adviesbezoek is anders maar ze zijn allemaal leerzaam. Graag laten wij jullie zien wat we zoal tegen komen. Mocht u een soortgelijke situatie herkennen, dan hopen wij dat dit artikel u op weg helpt met het oplossen van het probleem.

Klein maar fijn!

We bij Arie en Bets langs geweest voor een adviesbezoek. Een van hun vissen zwom op zijn kop en Bets wou graag meer informatie en tips over het houden van koi. Samen met mijn stagiair belde we stipt 1 uur aan op het afgesproken adres. Na een vlotte kennismaking stapte we door de woning de achtertuin in.

En eerlijk is eerlijk, Arjen en ik keken elkaar aan met zo’n blik van “Zie ik dit echt goed??”

De vijver van Arie en Bets

In een gezellige tuin, of beter in een gezellig ingerichte patio ligt een L vormige vijver. Van deze vijver is de lange kant ongeveer 3 meter is. Een deel is 80 cm diep. Het andere deel 30 cm diep. Hierdoor gokken wij de vijver op een totale inhoud van ongeveer 1,5 m3

Er zwemmen 2 koi en 4 goudvissen in. Als Bets begint met vertellen is het snel duidelijk dat beide heel veel plezier beleven aan de vijver. Maar ook aan alles wat door het water daaromheen gebeurt. Hard lachen we mee om het verhaal dat Arie een keer een vis kwijt was en bij zijn zoektocht zelf in de vijver was gevallen.

Vijvercontrole

Bij een adviesbezoek controleren wij altijd het water, bestuderen wij de techniek en controleren we de slijmlaag van de vis op parasieten. Tijd om deze vijver eens aan een onderzoek te onderwerpen. Uit onze watercontroles blijkt dat er de laatste tijd (te) weinig water is ververst. Daardoor is het water kwalitatief is het niet zo best. Dat kunnen we heel eenvoudig oplossen door een deel weg te laten lopen en dat te vervangen voor kraanwater. Ons microscopisch onderzoek van de slijmlaag toont aan dat het verder met de weerstand van de vissen wel goed zit. Geen parasiet te vinden!

We spreken alles nog een keer door. Meer verversen is hier het sleutelwoord. De eerste weken een paar keer extra verversen om ervoor te zorgen dat het water kwalitatief weer goed wordt en dan de zomer door 2x per week 10% om het goed te houden. We adviseren vanwege de kleine vijver iets meer verversing dan gebruikelijk is.

TIP:

In elke tuin staan planten in een kuip of pot, Geef deze planten vijverwater en vul de vijver aan met kraanwater. Je gebruikt het water op deze manier 2x, voor verversing van de vijver EN voor het behoud van de planten in de tuin.

Wij wensen Arie en Bets een mooie zomer, met veel plezier aan de rand van de vijver.

Adviesgroep Koi en vijver
René en Arjen

Page-divider

Deze reeks artikelen is niet bedoeld om de vijvereigenaar zwart te maken. Laten we samen leren van wat er beter kon en zo voorkomen dat deze problemen bij andere vijvers ook optreden.
Wij vinden het fijn dat de vijvereigenaar mee werkt aan deze reeks. Daarom verloten wij aan het eind van het seizoen enkele leuke prijzen onder de deelnemers.

About The Author

Related Posts